In Nederland en Europa is het eten van insecten nog onbekend, maar wist je dat in ruim 100 landen insecten  gewoon op het menu staan! Jij eet ook  insecten (onbewust weliswaar). Maar liefst een halve kilo per jaar!

Roze koeken M&Ms …..

De roze kleurstof in de roze koek word gemaakt van van de kleurstof Karmijnrood (kleurstof nummer E120) Deze kleurstof word gemaakt van schildluizen. Schildluizen leven op cactussen in peru en worden ook speciaal gekweekt in onder andere Lanzarote. En uiteraard vind je karmijnrood in veel meer producten. Rode M&Ms, aardbijenyoghurt, milkshakes enz….

Bonbons…..

In veel voedingsmiddelen waar onder andere bonbons word het glansmiddel E904 als waxcoating gebruikt. E904 is een harsachtige afscheidingsproduct van de kleine lakschildluis (of de commercieel gekweekte boomluis) die voornamelijk voorkomt op diverse boomsoorten in India en omringende landen.

Medicijnen 

In de farmaceutische industrie word E904 gebruikt om medicijnen maagzuur-resistent te maken en geschikt te maken voor vertraagde afgifte van de capsule-inhoud.

Insecten eten niet eng
Insecten eten is niet zo gek en eng als je denkt. De ‘buglovers’ van duurzaaminsecteneten.nl vinden dat ze allemaal aan de insecten zouden moeten eten. Insecten zijn namelijk een goede, gezonde en duurzame bron van eiwitten:

  1. Insecten eten in plaats van het eten van vlees zorgt voor minder overdracht van virussen. Varkens bijvoorbeeld, lijken genetisch zo sterk op ons dat ziekten van varkens makkelijk overkomen op mensen.
  2. Betere vleesconversie van voedsel in vlees: 10 kg voer levert slechts 1 kg rundvlees maar wel 9 kg insectenvlees op.
  3. Minder mest en minder CO2! Insectenvlees levert minder uitstoot van broeikasgassen en is dus beter voor het milieu.
  4. Het eten van insectenvlees is even voedzaam als ander dierlijk vlees.

Nog niet overtuigd? Bekijk het filmpje van Klaas Koster: “Wipe your mindbug” op TEDx in +/- 8 minuten